Veelgestelde vragen

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden? Misschien staat je vraag hieronder.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Je kunt met het onderzoek beginnen als je minder dan 27 weken zwanger bent. Je volgt dan 8 weken de training van de app 'Samen met Eva'. Elke dag doe je de training. Dat duurt ongeveer 15 minuten.

Je krijgt 3 keer een vragenlijst:

 1. voor de training van 'Samen met Eva', tijdens je zwangerschap 
 2. na de training van 'Samen met Eva', tijdens je zwangerschap
 3. ongeveer 3 maanden na je bevalling

Na de derde vragenlijst is het onderzoek klaar. Dat is dus ongeveer drie maanden na je bevalling. 

Wordt er veilig omgegaan met mijn gegevens?
Ja, zeker! Wij gebruiken je gegevens alleen voor het onderzoek. 
We verwerken alle antwoorden vertrouwelijk. Dit betekent dat je naam, (e-mail)adres en telefoonnummer niet samen met je trainingsgegevens en je antwoorden op de vragenlijsten worden bewaard. Jouw onderzoeksgegevens worden 15 jaar veilig bewaard.

Moet ik mijn handtekening zetten?
We hebben je handtekening echt nodig. Zo weten we zeker dat je toestemming geeft om mee te doen. Zonder handtekening kun je helaas niet meedoen. Het is ook goed als je je naam opschrijft of een kruisje zet. Op het toestemmingsformulier beloven wij ook om goed om te gaan met jouw gegevens. Het formulier is er dus ook om jou te beschermen.

Kan ik de training van de app 'Samen met Eva' ook volgen en niet meedoen aan het onderzoek?
Nee, je kunt de training van de app 'Samen met Eva', alleen volgen als je meedoet aan het onderzoek. Meld je dus aan!

Hoe krijg ik het geld?
Als we de gegevens binnen hebben, dat je een vragenlijst hebt ingevuld, sturen we een VVV-bon naar je huisadres op. Met een VVV-bon kun je bij bijna alle winkels betalen, zoals HEMA en Kruidvat. Wij vertellen aan niemand dat je een bon hebt gekregen, ook niet aan de Belastingdienst of uitkeringsinstantie.

Hoe gaat de app 'Samen met Eva' me helpen stoppen met roken?
Met de app 'Samen met Eva' maak je een plan hoe jij makkelijker kunt stoppen met roken. Je krijgt steun als je bijvoorbeeld toch zin krijgt om te roken. Ook helpt de app 'Samen met Eva' je om te gaan met stress. Je volgt de training van 'Samen met Eva' op je mobiele telefoon (smartphone). Die heb je altijd bij je, dus dat is makkelijk. Als je je gespannen voelt kun je een oefening doen. En dat helpt je om niet te roken.
De training duurt 8 weken. Elke dag doe je de training. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Zo leer je hoe je stress aan kunt zonder roken. Na de training kun je de oefeningen blijven doen, als je dat wilt.
Heel veel vrouwen is het gelukt om te stoppen. Jij kunt het ook! Eva gaat je helpen.

Ik denk niet dat het lukt om te stoppen met roken. Heeft het dan wel zin om mee te doen?
Zeker, je kunt altijd meedoen aan het onderzoek. Ook als het niet lukt om te stoppen. Jij kunt hiermee andere vrouwen helpen. En wie weet lukt het jou toch om te stoppen, of te minderen!

Waarom is stoppen met roken moeilijk?
Stoppen met roken is niet makkelijk. De drang om te roken kan heel sterk zijn. Dit komt door ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen krijg je als je niet rookt.

In sigaretten zit de stof nicotine. Je lichaam went heel snel aan nicotine. Als je lichaam merkt dat er minder nicotine binnenkomt krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam vraagt dan om nicotine. Die ontwenningsverschijnselen kunnen er snel zijn. Al binnen een paar uur na je laatste sigaret. 
Bijvoorbeeld:

 • onrust
 • irritatie
 • angst
 • moeilijk slapen
 • moeilijk concentreren

Als je weer gaat roken geef je je lichaam nieuwe nicotine. Je lichaam is dan heel even tevreden. Maar als de sigaret op is begint alles opnieuw. Je lichaam vraagt weer om nicotine. En je voelt je weer onrustig. Je hebt weer drang om te roken.
Als je stopt met roken is er geen sigaret om de ontwenningsverschijnselen meteen te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar ze zijn niet gevaarlijk. En ze gaan over! De eerste dagen zijn het ergst. Na twee weken heb je er al minder last van. Of zijn de ontwenningsverschijnselen zelfs helemaal weg.

Wat zijn de voordelen van meedoen aan het onderzoek?

 • Het kan helpen bij het stoppen met roken.
 • Het kan helpen om minder spanning te voelen, of rustig te worden als je stress hebt.
 • Stoppen met roken en minder spanning is goed voor de gezondheid van je baby.
 • Stoppen met roken en minder spanning is ook goed voor jouw gezondheid.
 • De app 'Samen met Eva' is nieuw. Misschien vind je het leuk om iets nieuws te proberen.
 • 'Samen met Eva' is gratis.
 • Je kunt je mening over 'Samen met Eva' laten horen.
 • Voor elke vragenlijst die je invult, krijg je een vergoeding van 7,50 euro. Voor drie vragenlijsten is dat in totaal 22,50 euro.

Wat zijn de nadelen van meedoen aan het onderzoek?

 • Meedoen aan het onderzoek kost tijd. De training duurt 8 weken. Elke dag doe je de training. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Ook vragen we je om drie keer een vragenlijst in te vullen. Het invullen van een vragenlijst kost ongeveer 15 minuten tijd.
 • De app 'Samen met Eva' is gratis. Maar het dataverbruik van je telefoon wordt niet vergoed. Als je Wifi hebt is er niets aan de hand.

Waar gaan de onderzoekers eigenlijk naar kijken?
Wij willen weten wat zwangere vrouwen goed helpt om te stoppen met roken en met stress om te gaan. We vragen naar jouw mening en ervaring. Jij kunt ons heel goed helpen. Ook als er dingen zijn die je niet goed vindt dan kun je dat aan ons doorgeven. Daar leren wij ook veel van.

Kunnen de onderzoekers beslissen dat ik niet mee kan doen met het onderzoek?
Je kunt meedoen aan het onderzoek als je:

 • 27 weken of korter zwanger bent
  èn
 • 18 jaar of ouder bent
  èn
 • rookt en erover denkt om te stoppen

We vragen dit in de eerste vragenlijst. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kunnen wij je niet zeggen dat je niet mee kunt doen.

Je kunt niet meedoen aan het onderzoek als je niet zwanger bent of niet rookt. Ook kun je niet meedoen als je langer dan 27 weken zwanger bent. Er is dan niet voldoende tijd om de training voor je bevalling af te maken. Ook kun je niet meedoen als je jonger dan 18 jaar bent.

Natuurlijk hopen we dat je zwangerschap en de bevalling goed gaan! Als er toch iets niet goed gaat, mag je altijd stoppen met het onderzoek. Je hoeft dan niet te zeggen waarom je stopt. Je krijgt dan geen vragenlijsten meer.

Als je de vragenlijst wel invult, kun je aangeven dat er iets niet goed is gegaan. Soms kan het dan beter zijn om te stoppen met het onderzoek. Wij zullen je dit dan adviseren.

Kan ik iemand anders aanmelden voor het onderzoek?
Heb je een zwangere zus, vriendin of kennis die wil stoppen met roken? Dan kan zij ook meedoen met het onderzoek. Je kunt haar deze website laten zien, of een linkje sturen.